Panikalder hos mænd

Panikalder er noget de fleste kende til. Det er der ikke noget ualmindeligt i, men det er bare ikke særlig rart at være i. Hvornår mænd kommer i panikalderen er temmelig forskelligt. Men det mest almindelige er, at manden i 40’erne og 50’erne begynder at mærke uro, tvivl og panik omkring sit liv. – Har jeg nået det jeg ville? – Var det barer det? – Er græsset grønnere på den anden side? – Er mit ægteskab ikke lidt kedeligt? – Jeg siger mit job op og rejser jorden rundt!

https://www.mandeterapeut.dk/1-1-session/

Hvis du har det sådan, kan du kontakte mig på telefon 20 71 21 22 eller send en mail på aj@mandeterapeut.dk. Du kan også udfylde formularen her på siden, og jeg vil tage kontakt til dig hurtigst muligt.

Tre perioder for panikalder hos mænd:

30’erne:

Har du endnu ikke får børn og ønsker dig det, men ingen kæreste har, føler du måske allerede i 30’erne, at du er i panik? Du føler dig bagud og har en stresset fornemmelse, når du er sammen med dine vennder, der har kæreste og børn på vej. Er du god nok og vil du nå det? Disse tanker og følelser kan skabe en følelse af panik indeni.

40’erne:

Du er kommet i 40’erne med mindre børn, parforhold, hus, sommerhus og et krævende job. Mange gøremål, pligter og tid, du bruger på andre. Får du ikke passet på dig selv og sagt nej undervejs, er der årsager nok til en form for panikalder. Det føles som en midtvejskrise, hvor du mister glæden, troen på fremtiden og gejsten i hverdagen. En undersøgelse viser, at mænd i gennemsnit mærker tegn på midtvejskrise og rammes af panikalder, når de er 44 år.

50’erne:

Et tidspunkt i livet, hvor du måske er gået i gang med anden runde. Ny partner og andet hold børn. Du kan ikke rigtig mærke om du er glad og tilfreds eller om du kører på refleksen. Dine kræfter og din potens er ikke, hvad den har været, og du begynder at tvivle på dig selv. Er du mon interessant nok? Hvorfor vil hun være sammen med dig? Jeg vil være sammen med hende den unge og smukke på jobbet? Du får vilde tanker og gør måske også nogle vanvittige ting, blot for at mærke, at du lever og stadig kan.

Genkender du disse forandringer af din adfærd?

Ændrer du smag eller stil?
Panikalder kan få dig til at ændre din adfærd på flere områder. Du får pludselig lyst til at skifte tøjstil og gøre mere ud af dig selv. Det er nu, du skal vise dig fra din bedste side ude i verden og blive opdaget og anerkendt for den, du er. Dit selvværd er ikke helt i top og du forsøger at gøre noget for at styrke det. Det kan fx være med en ny motionsform eller køb af en motorcykel for at holde panikalderen og alderen i det hele taget på afstand.

Bliver du irritabel?
En anden ændring kan være, at du er blevet mere kort-luntet. Du bliver let irriteret og farer op, fordi du ikke har overskud eller plads til særlig meget. Det kan gøre andre forskrækket eller overrasket og ikke mindst dig selv, da du ikke opdager det før det er sket.

Drikker du mere end normalt?
Dit alkoholforbrug stiger i panikalderen, og du gemmer/glemmer dine sorger og problemer, når du drikker dig fuld. Du går mere ud og møder folk på cafe’er og værtshuse. Desværre gør det dig uoplagt og træt, og du risikerer at ødelægge dine venskaber og din familie.

Mister du sexlysten?
Du kan ikke finde gnisten i dit aprhold. Når din partner nærmer sig og vil være intim med dig, får du mest lyst til at løbe væk. Du siger, at du er træt eller utilpas, men kan jo ikke blive ved på denne måde. Du mærker ingen lyst eller behov for at være tæt på hende – din virilitet er faldende, hvilket gør dig endnu mere trist.

Isolerer du dig?
For at undgå ballade og konflikt, gemmer du dig, når du kommer hjem fra arbejde. Du siger, at du skal arbejde og har vigtige ting, du skal nå. Sætter dig i et andet lokale og gemmer dig bag din computer eller telefon. En stakket frist, da du får det dårligere af det og din partner vil ikke affinde sig med det i længden.

Utro med andre kvinder?
Når panikalderen banker på kan en måde at undvige den være, at du begynder at kigge efter andre kvinder. Du savner bekræftelse i dit forhold og orker ikke uenighed og diskussioner. Du tænker kortsigtet og din refleks er at søge anerkendelse udefra ved at etablere et uforpligtende forhold til en anden og ny kvinde. På sigt vil det gøre dit liv mere besværligt, da du får mindre tid og kommer til at lyve og slå endnu flere knuder på dine følelser.

Sådan tager du ansvar for dig selv:

  • Tal højt om, hvordan du har det
  • Del dine tanker, følelser og behov
  • Sænk dit tempo så du kan nå at mærke dig selv
  • Acceptér når noget er svært eller gør ondt – det er livet
  • Sig nej og sæt flere grænser, så du passer bedre på dig selv
  • Gør ting du synes er sjovt – brug tid på noget, der ikke er præstation
  • Lyt til dig selv før du kan lytte til andre
  • Rummelighed starter med dig – du er god nok som den, du er
  • Når du er den, du er, sker forandringen

Jeg træner dig til at stå ved, være tydelig i ord og handling, mærke og håndtere svære følelser og komme igennem kriser privat og professionelt

Skriv til mig

Kontakt

Du er altid velkommen til at kontakte mig og få en uforpligtende snak om, hvad du kan få ud af et forløb hos mig.