Mærk det, før du kan forandre det
Mærk det, før du kan forandre det
Er du hos en psykolog, terapeut eller coach, der kun taler til dit hoved/fornuft, kommer det ikke til at ændre din adfærd. I kan tale om de samme ting time efter time, og du vil forstå intellektuelt, at det du gør, ikke er godt for dig. Men mærk det, før du kan forandre det.
Mærker du ikke, hvor skidt det er, og hvilke følelser det sætter i gang i dig, er der langt til forandring. Du skal mærke det for at kunne forandre det. En god og sand sætning, fordi vi er skruet sådan sammen, at vi skal erfare med vores krop ved at mærke følelsen, hvis det skal være muligt at ændre. At mærke sine følelser både de rare og de ubehagelige har en positiv konsekvens og sætter skub i forandrigsprocessen. Det bliver muligt at ændre gamle vaner og uhensigtsmæssige mønstre, når du tilpasser dit tempo og kommer tilstede. Mærk det, før du kan forandre det.
Læs om Jens fra min bog ‘Leder, mand og menneske’ og køb bogen her:
https://www.saxo.com/dk/leder-mand-og-menneske_ukendt_9788750058373
Udfordringen
Jens er en hård hund. I hvert fald over for sig selv og det smitter desværre af på hans tilgang til andre. Da jeg en dag under en session, siger til ham, at han skal begynde at passe bedre på sig selv og tage sine egne behov alvorligt, sker der noget i hele kroppen på ham. Han skifter udtryk i ansigtet og slapper pludselig af og kommer mere til stede i kontakten. Her mærker Jens for første gang, at der er andre måder at leve livet på end den hårde måde.
For at kunne rumme andre og tage deres udfordringer alvorligt må han starte med at rumme sine egne udfordringer og acceptere egne svagheder og begrænsninger. Et arbejde, der skaber større ro og balance i den måde, Jens er leder på. Hans medarbejderne vil langsomt føle sig mere respekteret og rummet i takt med, at deres leder bliver inkluderende og motiverende.
På jobbet
Jens har det nemmere, når han er på arbejde, fordi her er det ham, der bestemmer. Og han har ingen personlige følelser involveret, hvilket gør ham mere fri. Som leder er det ham, der sætter tempoet, udstikker opgaverne, og anviser deadlinen. Ude fra opleves han som en maskine, der er i evig fart, som man må følge med, hvis man er med på holdet. Hans lederstil virker dominerende, kommanderende og kontrollerende, hvilket slukker for motivationen og kan være direkte usundt for medarbejderne.
Han er ikke selv opmærksom på, at hans adfærd virker sådan, da han jo bare gør det, han har lært, nemlig at arbejde hårdt og gå efter målet uden at pive. Der er ikke balance i Jens omkring nyde og yde. Han giver sjældent sig selv omsorg og hvile, men føler sig mest i live, når han yder og præsterer. Desværre forventer han det samme af sine omgivelser, og udviser dermed ingen plads til svaghed eller medfølelse. En ledelsesstil der på sigt kan resultere i, at folk holder op, melder sig syge, fordi de er alt for pressede, samt at virksomheden skaber dårligere resultater.
Privat
I mange år har Jens grebet boldene, der kom flyvende mod ham. Et ægteskab med tre børn, et hus med have, et lederjob, hvor en nem uge er på 60 timer og løbende videreuddannelse. For ikke at tale om hans daglige træning, der ikke længere er på eliteplan, men noget han nu gør for at være veltrimmet, og som han netop har toppet med to måneders saftkur.
Jens har aldrig lært at passe på sig selv. At tage en pause, når han følte sig svag, syg eller træt. Han kender ikke vigtigheden af at yde omsorg for sig selv, så han holder længere. Han mærker ikke, når hans grænse er nået og kan køre på i det uendelige. Rollemodellen i barndommen var hans far, der døde som 56-årig af et hjertestop. Jens så sjældent sin far, fordi han enten var på arbejde eller på druk. En relation, der har lært Jens, at han må klare sig selv, ikke får noget ud af at beklage sig og at hårdt arbejde er meningen med livet.
Men noget mangler. Trods stor succes i arbejdslivet og materiel og familiær tryghed, fornemmer Jens en indre uro og utilfredshed. Hans kvote for at være skaffedyr og den, der får det hele til at køre i familien, er nået. Han savner nærvær og ro til at nyde noget af det, han har udrettet. Det er ikke let for Jens at tage imod ros og anerkendelse fra andre mennesker. Han mener ikke, at han behøver den slags. Det betyder, at han ikke får dækket sit behov for det rare og gode i livet og derfor klør på for at få mere af det, han ikke vil modtage. En negativ spiral, der aldrig fylder ham op, men kun udmatter ham, da han vil løbe endnu hurtigere i håb om succes.
Når Jens er i underskud, bliver hans lunte kort. Han har ikke overskud til sine børn, sin kone og andre nære relationer. For ikke at skabe konflikter trækker han sig for at undgå kontakt, hvilket forstærker hans udfordring. Han får endnu mindre nærvær og omsorg.
Udviklingen
Da Jens kommer til mig første gang, føler han sig trist og irriteret og har svært ved at få overblik over sit liv. Han har ikke brug for andre, er hans holdning.
– De må komme til mig, hvis de vil noget, siger han med sorg i blikket. Når han beskriver sine relationer både privat og på jobbet, fremhæver han deres behov og ønsker uden at sige en lyd om, hvad hans passion, drømme eller ønsker er. Hans opmærksomhed ligger ude i omgivelserne. Hvem skal han nu hjælpe eller gøre en tjeneste, for at blive anerkendt? Det er hans refleks, som desværre gør ham irriteret og overfølsom for andre menneskers behov. Da han opdager fidusen ved at trække opmærksomheden ind til sig selv, og starte dér, sker forandringen.
Jens arbejder på at sænke sit tempo. At trække vejret ned i maven og holde pauser, så han kan nå at følge med sit eget drive. Det opdager hans relationer hurtigt, og de begynder at kunne følge bedre med. Når tempoet er lavere, lytter han bedre til, hvad andre siger, og får aflivet en del fantasier og tolkninger, som før drev ham væk fra fokus og erobrede hans tid.
Langsomt bliver Jens bevidst om, hvor meget han yder og præsterer. Det giver ham lyst til at nyde og glæde sig over sine succeer. Han øver sig i at tage ros og anerkendelse fra andre ind og mærker hurtigt, hvordan det gøder hans selvværd. En lille boble af glæde indeni er en helt ny fornemmelse for Jens. Han bliver mere tydelig, når han siger noget både til sine børn og sin ægtefælle, men også på jobbet, når han kommunikerer til teamet. Hans irritation er mindre nu, fordi han får sagt, hvad han har på hjerte, så det ikke ligger og ulmer.
I dag har Jens fundet ud af, at det gør ham glad, når han er i kontakt med andre. Om det er arbejdsmæssigt eller privat, giver det ham en god følelse at kommunikere og lytte, og han får indblik i, hvor den anden er. Det er meget nyt for ham. Tidligere gættede han på andres behov uden at tjekke, om det var sådan, og handlede derudfra. Den nye adfærd giver ham langt mere positiv kontakt med andre mennesker.
En leder, der agerer med bevidsthed om sin egen adfærd, bliver en stærk og inspirerende rollemodel for andre. Han ved, at han kan gå til et vist punkt uden at presse og overskride sine medarbejderes grænser, og han ved, hvad der skal til for at motivere og glæde dem.
Måske genkender du noget af det Jens beskriver her. Du kan læse om andre mænd i bogen og hvordan de kommer videre i deres personlige udvikling i forløb hos mig.
Sænk tempoet og lyt til kroppen
Jeg arbejder med at træne din evne til at mærke og få et sprog for dine følelser. Styrke dit selvværd og evne til at kommunikere klart og direkte, så du får sat dine behov på dagsordenen. Det sker i forskellige rammer:
1-1 terapi forløb:
Et forløb der består af 10 sessions, hvor du relativt hurtigt mærker en forskel, da processen giver dig nye indsigter, accept og forståelse for egen adfærd, tanker og behov. Se mere her:
www.mandeterapeut.dk/1-1-session
Mandegruppe:
Ny mandegruppe starter d. 19. januar 2023. Et trygt og rummeligt forum bestående af 8-10 mænd, der hurtigt finder tillid og humor i hinandens selskab. Vi arbejder med et nyt tema hver gang og mødes 3 timer hver måned over hele 2023. Skal du være en del af holdet? Få flere informationer her: www.mandeterapeut.dk/mandegrupper
Parterapi:
Vi du redde dit parforhold eller bare blive bedre til at forstå og tale sammen, har jeg stor succes med mine mixede forløb. Læs mere her: www.mandeterapeut.dk/parterapi
Genkender du dette?
Hvornår har du sidst følt dig afslappet, tilfreds og glad? Følt at livet gav mening, og du havde din part i det? Det er måske længe siden og derfor vigtigt, at du begynder at tage dig selv alvorligt, så du ikke ender med en midtvejskrise.
Mange mænd kommer og vil arbejde med deres kommunikation og evne til at mærke deres egne følelser. Måske har du i mange år levet et liv, hvor du har undertrykt dine behov og holdninger, men fokuseret på, hvad der vil gøre din partner glad…. og nå ja, undgået en del konflikter og uenighed. Misforstået tilpasning, som gør dig trist og utilfreds med dig selv og dit liv.
Gør noget ved det nu. Alting starter med dig og dit første skridt. Jeg glæder mig til at høre fra dig og arbejde med lige netop dét, du har brug for til at komme videre.
Læs mere om, hvad jeg tilbyder her: www.mandeterapeut.dk