Tilbageholdte følelser giver midtvejskrise, mand!

mand i ro spejder ud over vandet

Du genkender det måske som midtvejskrise eller panikalder, når du mærker, at noget er galt. Dit humør svinger, du er trist, energiforladt og i 40’erne eller 50’erne. Har svært ved at se de gode ting i livet og dagene suser afsted uden, at du har det særlig sjovt eller rart. Dit liv kører efter en flatline. Midtvejskrisen banker på, men du kan undlade at lukke op og i stedet acceptere de følelser du har og være den, du er. Tilbageholdte følelser giver midtvejskrise, mand. Begynd nu med at tage ansvar for dine følelser og behov.

Pleaseren mister sig selv

Hvornår har du sidst følt dig afslappet, tilfreds og glad? Følt at livet gav mening, og du havde din part i det? Det er måske længe siden og derfor vigtigt, at du begynder at tage dig selv alvorligt, så du ikke ender med en midtvejskrise.

Mange mænd kommer og vil arbejde med deres kommunikation og evne til at mærke deres egne følelser. Måske har de i mange år levet et liv, hvor de har undertrykt deres behov og  holdninger, men fokuseret på, hvad der ville gøre deres partner glad. En misforstået tilpasning, som de ikke har spurgt deres partner om, hun havde brug for. I stedet er det blevet en refleks for manden at gøre alle glade og tilfredse ved at hoppe rundt og lave tjenster og alle i husstanden. Ikke sige sin mening, hvis han er uenig og lade partneren tage de store beslutninger, så han ikke får skylder, hvis noget går galt.

Pludselig opdager han, at han har mistet sig selv. Han mærker intet og har mistet lysten til sex, nærhed og orker ikke at tale med sin partner, men trækker sig og vil helst være alene eller arbejde. Pleaseren er ved at miste sit parforhold samtidig med, at han mister sig selv. Han bliver jo uspændende og uinteressant, når han ikke viser, hvem han er og står ved sine holdninger. De fleste kvinder ønsker modspil i deres parforhold og falder i søvn jo mere underdog deres mand bliver.

Lyd- eller e-bogen ’Fra mand til menneske’ giver en masse eksempler på, hvordan du kan arbejde med at smide pleaseren væk. KØB HER.

Tag ansvar for dine følelser

Du tager din del af ansvaret både i dit parforhold og for dig selv, når du taler højt om, hvem du er. Du kan ikke komme uden om at sige højt, hvad du har lyst til og ikke har lyst til, hvad du ønsker dig i livet, hvilke drømme og ambitioner du har, og ikke mindst hvilke følelser, grænser og behov, du har. Hvis du ikke får det sagt, mens de rette hører det, vil du udviske dig selv og din betydning, hvilket nemt kan føre til en midtvejskrise i livet.

Som mandeterapeut møder jeg rigtig mange mænd, der er mere optaget af deres partners behov og følelser og derfor glemmer deres egne. De fortæller mig, at de gør det af hensyn til hende og for at være opmærksomme. Jeg køber den desværre ikke, da det ofte ikke hænger sådan sammen. Som regel er fokus ude hos partneren, fordi der er noget manden vil undgå eller opnå. Ubevidst adfærd, men han gør det for at undvige konflikt eller ballade. Surt nok ender det mange gange med dobbelt så meget ballade og konflikt, da hun bliver frustreret over ikke at vide, hvor han er, og hun savner at kunne mærke ham.

Vær aldrig i tvivl om, at du er både tiltrækkende, sexet og maskulin, når du står ved dig selv og siger tingene, som du vil have dem. Det beroliger de fleste kvinder, da de føler sig mere sikre, når der er en anden, der tager ansvaret. Kvinder bliver mere og mere maskuline i takt med, at mænd mister deres maskulinitet. Overordnet er det jo en maskulin egenskab at tage ansvar, men en feminin egenskab at tale og udtrykke sine følelser. Vil vi have balance i parforholdet, må vi som mennesker kunne rumme både det maskuline og det feminine hos os selv og hinanden.

Det er blandt andet det, jeg arbejder med i mine parterapi forløb: Se mere her: www.mandeterapeut.dk/parterapi

Tag din maskulinitet tilbage, mand

Som mand, far, ægtemand og herre i eget hus, bliver du nødt til at finde tilbage til din oprindelige maskulinitet. Du må etablere en respekt og tro på dig selv, hvis du vil have resten af familien med på vognen. Hold op med at tilpasse dig og gå i ét med panelerne. Du må skabe din plads ved at brede armene ud og indtage rummet, når du ønsker nærvær og lydhørhed. Som en voksen mand tager du ordet og beretter om dine tanker, følelser og ideer. Og ja, det kan godt være du bliver sagt i mod eller udfordret på det, du siger, men det er vel uundgåeligt, når du lever i en familie. Det skaber dialog, liv og kontakt i parforholdet og din partner bliver vild med den energi og interesse, du viser, når du deltager og viser omverdenen, hvem du egentlig er.

Det er meget maskulint at stå ved den, du er på godt og ondt. Du vil styrke dit selvværd og blive bedre til at passe på dig selv og dine grænser. Igen en tryghedsskabende faktor i en hektisk hverdag med mange gøremål og familiemedlemmer.

Læs om panikalder hos mænd: https://mandeterapeut.dk/panikalder/

Vreden er en vigtig følelse for at undgå midtvejskrise

Der er et vigtigt element, som du ikke kommer uden om i processen omkring at genfinde din maskulinitet og stå ved dig selv som mand, far og partner til din kæreste. Det er grundfølelsen vrede. En af de 4 grundfølelser (glæde, vrede, sorg og seksualitet) og desværre ofte den følelse mange mænd har pakket ned og dermed ikke mærker. Når vi lukker ned for vreden – lukker vi ned for en livsenergien og får svært ved at beskyttelse os selv og vores grænser. Mærker du ikke vreden, kan du ikke mærke, hvornår nogen er gået over dine grænser eller når noget er ubehageligt.

Mange både mænd og kvinder har udviklet en refleks, der lukker så snart, der opstår en ubehagelig situation. Det betyder, at de hverken mærker eller viser vreden, og ikke får sagt fra. Vreden er en livsvigtig følelse og kan bruges konstruktivt til at sætte grænser og til at passe på dig selv og dit helbred. Undertrykker du vreden, får du svært ved at mærke glæden. Lukker vi ned for en følelse, følger de andre med og livet opleves uden udsving, men gråt i gråt.

Hvordan du gør afhænger af din barndomsfamilie, og hvad der var tilladt eller tabu dengang. Er du opdraget til at undertrykke din vrede og være en artig og flink dreng, kan du arbejde med at finde de oprindelige følelser frem og begynde at rumme og acceptere, at de er en naturlig del af dig. Det vil give dig en øget balance i livet, mens glæden og lysten til dit parforhold vil returnere.

Book 1:1 session og se mine priser her: www.mandeterapeut.dk/kontakt/

 

6 typiske årsager til midtvejskrise: 

  1. Sætter du barren højere end du kan nå den? Resultatet er at du ikke kommer i mål og taler ned til dig selv (selvbebrejdelser). Rigtig dårligt for dit selvværd og din glæde.
  1. Undertrykker du din vrede og lader som om alt er i bedste orden? Hvis du er bange for din egen vrede og gemmer den væk, risikerer du på et tidspunkt at eksplodere i ukontrolleret ophobet vrede. Det kan få dig til at trække dig og føle dig ensom.
  1. Søger du ros, anerkendelse og opmærksomhed uden for dig selv? Et evigt arbejde, der udmatter dig og gør, at du ikke er opmærksom på, hvad der sker inden i dig. Din refleks er at forholde dig til omgivelserne før, du forholder dig til dig selv.
  1. Har du tendens til tanker og forestillinger inde i dit hoved, hvilket stopper dine handlinger? Måske sidder du med en masse fortrydelser, vrede og ærgelser over ting, du ikke fik gjort. Find nogen at tale med om det, og det vil lette dig og dit humør.
  1. Travlhed i din hverdag, så du ikke når at stoppe op og være tilstede i det liv, du har lige her. En fyldt kalender og mange gøremål er ’larm’ som hindrer dig i at være nærværende og i kontakt med dig selv, dine behov og grænser.
  1. Du undlader at tage ansvar for dine egne behov, grænser og følelser, idet du ikke siger højt, hvordan du har det, og hvad du mener om de ting, der sker omkring dig. Du bliver ude på sidelinjen i skræk for at blive involveret i en konflikt eller følelsesmæssige emner. Træn din kommunikation og dit mod til at udtrykke dig.

Vil du vide mere om, hvad jeg tilbyder kan du gå ind på mine to websites:

www.mandeterapeut.dk

www.leder-mand-menneske.dk