Træd ind i din maskulinitet, mand!

Fra mand til menneske - Maskulinitet
  • Ligger dit fokus ofte uden for dig selv?
  • Er du optaget af andres behov mere end af dine egne?
  • Går du langt for at undgå konflikter?
  • Træd ind i din maskulinitet, glemmer du det, fordi du er optaget af at tilpasse dig din partner?

Gør du disse ting, har det direkte indflydelse på din maskulinitet. Du mister dig selv, din energi og din farlighed, når du ikke får sat foden ned verbalt eller via dine handlinger. Andre bliver i tvivl om, hvem du er og det værste, det gør du desværre også selv. Du føler dig som tilskuer til dit eget liv, fordi du ikke vælger en retning og tager ansvaret for det, du inderst inde har lyst til. Træd ind i din maskulinitet, mand!

Online kursus: Mærk din krop, mand! 

 

Husk din maskulinitet

Det maskuline står for målrettethed, udholdenhed, handlekraft, fysisk og mental styrke og at kunne tåle smerte og styre sine følelser. Gamle dyder, der ikke er værdsat på samme måde, som dengang mænd havde fysisk arbejde og var familiens forsørger og overhoved. I dag har manden svært ved at se sin rolle og bliver usikker på egne behov, værdier og handlinger. Han går ofte på kompromis med sig selv, tilpasser sig for husfredens skyld og forsøger at gøre det samme som hans partner. Det betyder, at han lader det feminine tage over og ubalancen indtræffer i parforholdet.

Det nytter jo ikke, at manden bliver lige så feminin som sin kvinde – det tænder hun helt sikkert ikke på. Når jeg skriver det, mener jeg, at manden bliver feminin mentalt og ikke fysisk. Når han gør tingene på hendes måde med børnene, beslutninger i familien og måden han trækker sig på, mangler dét modspil, som det maskuline giver. Træd ind i din maskulinitet, mand! Det vil vække hendes opmærksomhed, mens du vil fremstå langt stærkere og mere tilfreds.

Blog: Mærk efter og vær tro mod dig selv

 

Offer-rollen gør dig handlingslammet

Jo mere optaget du er af det ydre jo sværere får du ved at mærke dig selv og dine følelser. Du kommer i tvivl om den, du er, og hvilke beslutninger du skal tage. Start derfor altid hos dig selv og sænk tempoet, så du kan nå at mærke efter. Omvendt hvis du tager udgangspunkt i fx din partner, kan du ende med at føle dig utilfreds og ophobe vrede og frustration. Og viser du ikke vreden, men gemme den, opbygger du en offer-rolle, hvor det er synd for dig og hun bliver urimelig. Pas på du ikke ender i handlingslammelse.

Find i stedet ind til dine kropssignaler, så du kan tage ansvar ved at kommunikere, hvem du er. Hvad du har lyst til og ikke har lyst til og hvor dine grænser går. Meget hurtigt mærker du balance i kroppen og føler dig mere maskulin i takt med, at du tager dig selv og dine følelser alvorligt.

3 vigtige områder, du kan træne for at træde ind i din maskulinitet:

 

  1. Træn din evne i at mærke dine følelser og din fysiske krop. Når du mærker efter kan du passe bedre på dig selv. Du kan sætte grænser og vælge det vigtige i livet for dig. Vejen er at sænke dit tempo og tage dybe vejrtrækninger.
  2. Tag ansvar for dine handlinger og beslutninger. Det betyder, at du må gøre det, du siger. Du mærker sikkert inden i maven, hvad det er. Stå ved dine ord og behov og før det ud i livet. Pas på med at love mere end du kan holde.
  3. Når du kommunikerer står du ved dig selv. At udtrykke sig klart og direkte, sige hvad du mener, føler og tænker. Du er autentisk, når du handler på de ord, du siger. Det du siger – er det du gør.

Video om at finde balance i din maskulinitet

 

Konflikt-trekanten:

Modellen viser tre roller, REDDER / OFFER / KRÆNKER, som vi ofte ubevidst indgår i, når der er optakt til uenighed eller konflikt i samspil med andre mennesker fx på arbejdspladsen eller i familien. Du genkender sikkert dem alle tre, men en af rollerne siger dig måske mere end de andre. En hvor du føler dig mest hjemme i og bruger lystigt uden bevidsthed, og det giver dig nogle udfordringer i livet.

konflikt-trekant

REDDER:

Redderen er en foretagsom mand, der ønsker at være nyttig og populær hos andre. Han opsøger situationer, hvor han kan gøre tjenester og løse andres problemer. Det holder ham i gang det meste af hans vågne tid og gør, at han ikke når at løse sine egne problemer og ikke mærker sine egne følelser. Han udmattes, da han ikke har lært at fylde sit eget bæger op, men har fokus uden for sig selv.

Hans motivation for at gøre det er, at han opnår en masse ros og anerkendelse – måske endda omsorg og kærlighed – med sin ihærdige indsats. Det giver ham en følelse af, at han har værdi. En værdi, han ikke formår at skabe i sig selv. Desværre kan der ske det, at omverdenen begynder at tage ham for givet eller ikke længere har brug for hans hjælp, og belønningen udebliver. Redderen kommer nu til kort, han får ingen næring, og risikerer at ende som offer. Han ved ikke, hvordan han skal redde sig selv.

Slip redder-rollen:

  • Ikke hjælpe med mindre du bliver bedt om det
  • Behandl andre som voksne, der selv kan sige til og fra
  • Mærk efter om du virkelig har lyst til at hjælpe ellers sig nej

OFFER:

Du kender sikkert følelsen: Det er synd for mig og alle de andre er dumme. Det er sådan offeret oplever verden det meste af tiden. Han gør sig hjælpeløs, kan ikke tage vare på egne behov og forventer, at andre hjælper og tager ansvaret. Offeret er dygtig til at manipulere og får ofte andre til at gøre de ting, han ikke selv evner. Hans adfærd er destruktiv, og det svækker hans selvværd, når han lægger anvaret for sit liv i andres hænder.

Slip offer-rollen:

  • Tag ansvar for dig selv, spil ikke hjælpeløs
  • Vær ærlig og åben omkring dine ønsker og behov
  • Jo mere ærlig og autentisk du er, desto mere villige er mennesker til at give dig det, du har brug for

KRÆNKER:

Krænkeren får overtaget ved at dominere andre. Han taler højt, skælder ud, bebredjer og nedgør andre. Han kan fx sige: – Se nu, hvad du har gjort, du duer da heller ikke til noget.

Han bruger desuden ironi og sarkasme i kontakten og kan være grænseoverskridende for at opnå respekt eller ærefrygt fra andre. Vrede og aggression er krænkerens måde at få plads og kontakt på, da han ikke har lært at tage ansvar for sine egne følelser og behov. Resultater er, at mennesker tager afstand fra ham, da de oplever ham som respektløs og fornemmer, at han finder dem idiotiske og uduelige. Han cementerer dermed sin urørlighed og skaber en unik position på trods af et lille selvværd.

Slip krænker-rollen: 

  • Øv dig i at udtrykke sine følelser, når de opstår, opspar dem ikke og lad dem ikke gå ud over andre
  • Undgå at dømme andre som: forkerte, rigtige, gode eller dårlige. Når du dømmer andre er du tæt på at skamme og skælde ud
  • Vis din vrede uden at gøre det til et personligt angreb
Ansvarlighed opløser konflikt-trekanten:

I det øjeblik du tager ansvar (ANSVAR midt i trekanten), behøver du ikke længere spille rollen som redder, offer eller krænker for at opnå det, du gerne vil have fra andre. Bliver du klar i formuleringen omkring dine egne følelser, ønsker, behov og drømme, tager du skridtet til at stå ved dig selv. Er du bevidst om nedenstående punkter, opstår en sund dynamik mellem dig og dine relationer. Og du kan vælge, om du vil spille med eller ej.

Jeg kan hjælpe dig videre på flere måder – se her hvordan:

Køb min nyeste bog Leder, mand og menneske og få 5 trin til lederskab i balance.

Vil du træne din maskulinitet i 1:1 forløb BOOK TID HER.

Er du nysgerrig på mit online kursus MÆRK DIN KROP, MAND KIG HER.

Vil du og din partner i parterapi LÆS MERE HER.