Mærk efter og vær tro mod dig selv

Ro skrevet i sandet på en strand - Mærk dig selv

Det lyder så let, når andre siger: Mærk efter og vær tro mod dig selv. Men hvordan gør jeg det egentlig, hvis jeg aldrig har gjort det? Hvis jeg ikke har lært det og ikke aner hvad, der skal til?

Nu er vi igang. Du er opmærksom på, at der er noget, du ikke kan og ikke har lært. Men du ved dybest inde, at det vil være godt for dig at gøre dette: Mærk efter og vær tro mod dig selv. Derfor læser du videre. Mit bud er, at du fornemmer en ubalance, uro, måske endda stress og utilfredshed. Det skal ikke blive kronisk, vel? Så nu må du handle.

Tilpas dit tempo

Lad os starte med tempoet. Har du en hektisk og meget travl hverdag? Der er stor sandsynlighed for, at du ikke selv oplever det sådan, da du altid har haft det høje tempo og ikke kender til andet. Men kig på dine børn, dit parforhold og din hund. Her opdager du om det hele går lidt for stærkt eller om de har opgivet at følge med? Måske løber dine omgivelser endnu hurtigere end dig selv? Vov pelsen og kig dig omkring, så du begynder at tilpasse dit tempo efter dine omgivelser og mærk efter og vær tro mod dig selv.

Læs blog om når højt tempo bliver normalen her

Din vejrtrækning er vigtig, fordi den er med til at sænke dit tempo og din hjerterytme bliver langsommere. Du får mulighed for at være tilstede og nærværende i kontakten med andre mennesker. Du kan øve dig i at være i nuet – ikke i fortiden eller fremtiden, men lige HER. Du er på vej: Mærk efter og vær tro mod dig selv.

Skru op eller ned

Det går begge veje, når dit tempo skal tilpasses. Det kan være, du skal sænke dit tempo, fordi du er højt gearet, drøner afsted med en booket kalender og sjældent har et pusterum, hvor du giver dig selv tid og plads til at mærke livet. Eller det kan være, du skal op i et højere tempo, da dit udgangspunkt starter fra et lavere energifelt. Det betyder, at du skal trænes i at øge dit tempo, når der er brug for det, sådan at du opnår større succes i kontakten til andre.

Om du har fuld fart på eller er nede i tempo, er ikke det afgørende, da det ene ikke er bedre end det andet. Dér, hvor du styrker dig selv, er ved at blive bevidst om, hvad der ligger mest naturligt til dig, og hvordan du forvalter det.

Øvelse: Bevidstgør dit eget tempo

Stop op og skriv ned.

Find ud af hvad der er dit mest naturlige tempo.

Stil dig selv spørgsmålene:

  • Hvad får jeg ud af at være i højt/lavt tempo?
  • Hvad går jeg glip af, når jeg er det?
Læs blog om vejrtrækning HER
Lyt til dine kropssignaler

Hold op hvor møder jeg mange mænd, der glemmer at lytte til deres krop. De farer afsted uden at tage kroppens signaler alvorligt. Det kan være farligt, da kroppen altid advarer os, når der er ubalance. Hvis vi ikke lytter ender kroppen med at slå fra i form af stress eller depression og en mere kronisk tilstand indfinder sig. Manden viser ofte ikke sin svaghed og ender i stedet med at få et kontant wakeupcall, før han lytter til sine kropssignaler. Måske kender du det? Pludselig flimrer det for øjnene, dit hjerte gallopperer eller hjernen føles som om, den er ved at koge over.

Når du mærker ubehag og uro, kan du hjælpe dig selv ved at trække vejret nogle gange dybt ned i maven. Er du udmattet, har sitren i arme eller fødder, ondt i hovedet, hjertebanken e.l., er det alt sammen nødråb fra din krop. Kroppen viser, når den har brug for hvile og dit hoved har brug for ikke at skulle forholde sig til alverdens larm. Søvn hjælper dig med at vaske tanker og spekulationer ud af hovedet og giver dig en pause. Husk at holde nogle mindre pauser i løbet af din arbejdsdag. Du kan sætte dig og trække vejret ned i maven og mærke effekten. Mærk efter og vær tro mod dig selv.

Effekten af et temposkift  

Når du begynder at ændre dit tempo, vil du opdage, hvor stor betydning det har for dit liv. Du begynder at mærke efter og være tro mod dig selv. Når du skifter gear, bliver din krop mere rolig, og du vil få et større overblik i mange situationer. Du vil mærke forandring, når du er i kontakt med dine medmennesker privat som professionelt, fordi dit nærvær øges.

At sænke tempoet er som en lille knap, du kan skrue på med stor effekt. Din familie vil også mærke forandringer temmelig hurtigt, når du ændrer adfærd. Hvis du tidligere var den i familien, der kom med tonsvis af ideer til, hvad der skulle ske i weekenden, eller hvor i huset, der nu skulle repereres, vil din afventen og to skridt tilbage gøre, at andre kan komme på banen og tage initiativ og ansvar. Du vil pludselig få ’gaver’, som du aldrig har fået før. Når du trækker vejret og tæller til 10, de gange, du er ved at overtage scenen, tillader du de andre at træde i karakter, og dynamikken i familien forandres. Din krop vil mærke roen, og du vil få energi til noget andet, end du plejer at have overskud til.

Skru på den samme knap, hvis du ønsker at øge dit tempo. Princippet er det samme. Når jeg går mest ind i at sænke et højt tempo, er det, fordi langt de fleste mænd, jeg møder i mit arbejde, er udfordret af netop højt tempo.

 

Book 1:1 session og træn dit nærvær og din bevidsthed om at mærke og være tilstede. www.mandeterapeut.dk

Jeg har skrevet bogen Leder, mand og menneske – 5 trin til lederskab i balance

Trin 1 er tilpas tempo – køb bogen her: www.leder-mand-menneske.dk