Undgå depression – Lyt til dig selv
Depression behøver ikke være en folkesygdom
Skal vi bare acceptere en udvikling, hvor psykologer agerer statsfinancierede symptombehandlere, og læger nærmest pr. refleks udskriver antidepressiver i kilovis til stor glæde for medicinalindustrien? Måske er der en anden vej at gå? En vej hvor den enkelte bliver mere bevidst om, hvordan man skaber en større balance mellem det rationelle og kroppens signaler. Undgå depression – Lyt til dig selv!
Skabe et liv, hvor følelserne kommer mere i spil, så når der opstår modgang i tilværelsen, stoppe op, minimere den rationelle tilgang og i stedet lade kroppens signaler få plads. Og tale mere sammen i familien og på arbejdspladsen om det, som gør ondt. Ikke som nu, hvor rigtig mange mennesker går alene med deres sorg, tristhed og vrede, da det er tabubelagt at vise svaghed og være for følelsespåvirket, mens andre ser på. Der er simpelhen ikke plads og tid til at gå ind ad og reagere.
6 vigtige årsager til depression hos mænd – læs mere
Ofte ved folk ikke, hvordan de skal håndtere et menneske, der udviser sorg eller vrede. Vi har ikke lært det, bliver usikre og afviser hellere for at undgå involvering. Det betyder, at muligheden for at være autentisk og være sig selv, er længere væk og ofte ikke bliver det naturlige valg. I stedet foregiver man, at alt er okay, selvom det er helt skidt. En rigtig skidt tilstand, der i den grad øger risikoen for tungsind og depression, da man ikke føler sig set, inkluderet og accepteret af sine medmennesker.
Undgå depression – lyt indad
Tendensen i samfundet lige nu er tydeligt – tempoet er ultra højt, kravene på arbejdsmarkedet, uddannelsesinstitutionerne og til den enkeltes evner til at håndtere den digitale udvikling, er større end nogensinde. Er man ikke med på bølgen fra starten, er man ude.
Vi har skabt et samfund, hvor det handler om at præstere og opnå materiel status, og hvor ros og anerkendelse udefra er uhyre vigtig. Er man afhængig af noget, der kommer udefra, mister man styringen af sit eget liv, hvilket skaber usikkerhed og uro på bagsmækken. En tilstand, der ikke giver meget plads til glæde, lidenskab og drømme for fremtiden. Lever man derimod et liv, hvor det er naturligt at lytte til sine behov og handle på dem, selvom det betyder uenighed, er risikoen for at udvikle stress og depression langt mindre.
Balance mellem fornuft og følelser
Hvad er det så, der skal til for at skabe balance i livet? Som praktiserende gestaltterapeut med hovedfokus på mænds personlige udvikling ser jeg en tydelig tendens, der viser, at mange mænd ikke har lært at være tro mod sig selv – de stopper ikke op og mærker, hvordan de har det, og handler sjældent på det, som er følelsesmæssigt svært.
Flere og flere oplever et liv uden udsving ligesom en flatline, når man er død på hospitalet, fordi de kun bruger deres tid på pligter og gøremål. Vi lader logikken, fornuften og intellektet bestemme og styre rigtig meget i vores hverdag og fravælger ubevidst nydelse, nærvær og kærlighed.
Det er efterhånden blevet en folkesygdom, at vi ikke lever udfra vores følelser, lidenskab, og det vi har lyst til, men buldrer afsted i max tempo, uden at sige nej, uden passion og glæde i det, vi gør. Jeg er med på, at der er øgede krav og travlhed alle vegne, men vi er nødt til at skabe plads til spontanitet, leg, glæde, lidenskab og nærvær, hvis ikke vi skal ende med tungsind, stress og depression. At skabe det fokus er op til den enkelte og ikke noget, der kan lægges ud i omverdenen eller noget vi kan give samfundet skylden for. Her er vi selv ansvarlige for, hvor meget vi vil være med til, og hvordan vi får tid til den daglige selvomsorg, der giver mulighed for at mærke vores livskraft og medfødte indre ressourcer.
Vi yder, men glemmer at nyde
Ofte er vi opdraget til at yde helt fra starten af vores liv. Vi skal klare os godt i skolen, på universitetet og senere på arbejdspladsen. Det forventes både af os selv og af omverdenen, at vi skaber en familie med 1,7 barn, får en præsentabel karriere og gerne to bilier i garagen. Bagsiden ved alle de forventninger og ønsker er jo, at vi har styrtende travlt og er hårdt pressede 24-7. En hverdag der får os utrolig langt væk fra et roligere tempo, hvor der er plads til nydelse, reflektion, kærlighed og nærvær. Livet bliver et konstant krydspres mellem alt det, vi skal, og alt det vi sukker efter, som fx. ferie, fred og frihed. Og har vi egentlig selv nået at tage stilling til om det er sådan et liv, vi ønsker?
Jeg høre familiefædre fortælle, at når sommerferien med tre ugers solskin i fx. Tyrkiet endelig kommer, er de udmattede, stressede og ude af kontakt med sig selv, og kan derfor ikke finde melodien med familien, så de tårnhøje forventninger ikke indfries og frustration forstyrrer og ødelægger ferien.
Nyd livet mere
At læne sig tilbage og nyde livet i fulde drag, er ikke en hverdags-beskæftigelse for ret mange af os. Vi kan blive bedre til at nyde vinen, maden, stilheden, samværet, kærligheden, hverdagen og opleve værdien i de små ting livet også består af. Lykkes vi med at få det fokus, vil lidenskaben, nærværet og den positive energi være tilstede i det vi gør, det vi siger, det vi tænker og det vi føler.
Nydelsen er noget, der registreres med følelserne og i kroppen og ikke med fornuften eller i hovedet. Derfor er det nødvendigt, at vi skaber ro, tid og fokus omkring os, så det hele menneske kommer i balance, idet fornuft og hjerneaktivitet integreres med følelser og kropssignaler.