Bruger du din maskulinitet og hvordan?

Indlæg i et blad - En rigtig mand

Læs interview i Alt for Damerne jeg giver om mænds maskulinitet og identitet:
Det er maskulint at følge sine behov og lyster, at mærke sin potens og være i kontakt med følelser og fornemmelser som vrede, glæde, sult, træthed og liderlighed uden at skele til, hvad andre tænker. Derimod ligger det langt fra den maskuline adfærd at tale om og agere på sorg og tristhed, da det viser svaghed og opfattes som en trusel for det maskuline. Bruger du din maskulinitet til din egen og parforholdets fordel? Læs mere her.

I hvilket omfang mener du, at mænds opfattelse af maskulinitet ændrer sig gennem livet? Hvordan og hvorfor?

Det ydre og fysiske har stor betydning for den unge mand. Han mærker sin maskulinitet via sin potens, sine muskler, sin veltrænede krop, en stor bil og et job, hvor han udviser styrke og beslutsomhed som fx. brandmand og politimand. Når manden bliver ældre får han mere fokus på de indre værdier og oplever sin maskulinitet gennem at være far og rollemodel for sine børn.
At overskride sine grænser og trodse frygt og smerte ved fx. faldskærmsudspring, Marathonløb eller skisport er for mange mænd endnu en vej til at mærke maskulinitet. Det er vigtigt for mænd jo ældre, de bliver at holde sig i form, da det giver velvære og en følelse af at være attraktiv og dermed mere maskulin.
Som konsekvens af samfundets udvikling, hvor kvinden og manden arbejder lige meget er de nødt til at dele pligter og opgaver i hjemmet. Det føler en del mænd ikke er særlig maskulint, men et must for at få familien til at fungere.

I hvilket omfang mener du, at kvinders opfattelse af, hvad der er maskulint, ændrer sig gennem livet? Hvordan og hvorfor?

Den unge kvinde har ofte fokus på det ydre og tiltrækkes af mandens styrke, vilje og evne til at føre sig frem over for hende og andre. Det er idealbilledet af manden, hun finder maskulint. Ham der kan det hele, ser smuk ud og er en god far. Jo ældre kvinden bliver og jo mere livserfaring, hun får, bliver det de dybere egenskaber, hun finder maskulint hos sin partner. Han skal kunne tale om det, han tænker og føler, han skal kunne lytte og håndtere hendes følelser og matche de ting, hun ønsker og interesserer sig for.

I undersøgelsen finder 64 procent af kvinderne deres partner maskulin i meget høj eller høj grad. 57 procent af mændene føler sig i meget høj eller høj grad maskuline i deres parforhold. Hvorfor tror du, at kvinderne opfatter mændene som mere maskuline, end de selv gør?

Mange mænd fortier, hvordan de egentlig har det. De taler ikke om, når de er utilfredse eller uenige, men vælger ofte at lade som ingenting, da de vil undgå konflikt. Svaghed er for mange mænd ikke en option og ikke noget, de viser til andre. Det betyder, at kvinden ikke rigtig ved, hvordan hendes mand har det, men tror, at han er okay, hvis ikke han giver udtryk for andet.

Ifølge undersøgelsen daler følelsen af maskulinitet med alderen. 74 procent af de 18-29-årige føler sig i meget høj eller i høj grad maskuline, mens det kun gælder 46 procent af de 60-70-årige. Hvad tror du, er grunden til det?

At føle sig udødelig er den unge mands privilegie. Han er stærk, potent og hans krop klarer det meste og føles ikke træt, selvom den bruges nådesløst. Det er i de unge år manden har sine sexuelle højdepunkter, og her han gør sin partner gravid – det ultimative bevis på maskulinitet i de fleste mænds bevidsthed.
Manden i 60-70’erne oplever store udfordringer, da hans potens i disse år falder og hæmmer hans sexualitet. Det begrænser hans følelse af at være maskulin, stærk og attraktiv, og han mærker sin dødelighed.

Kvinder bedømmer mænd til at være mere maskuline, når der er børn i husstanden – 71 mod 61 procent. Hvorfor tror du, at det er sådan?

Er der noget mere sexet end, når manden tager ansvar? Nej vel, og her er børnefamilien smeltediget for ansvarlighed på alle planer, hvor manden tager stilling, viser sin handlekraft og agerer for fuld udblæsning. I familien har manden mulighed for at vise hele sit spekter ved at være både den bløde og følsomme mand samtidig med, at han træder i karakter og udviser autoritet og lederevner. Og man skal ikke glemme, at hun har udvalgt ham som faren til sine børn.

Kvinder bedømmer mænd til at være mere maskuline, når husstandsindkomsten er over 800.000 – 75 procent mod et gennemsnit på 65 procent. Hvad er din kommentar til det?

For kvinden er det vildt maskulint, når en mand kan tjene penge. Han slæber vildtet hjem til bålpladsen – jo flere penge jo mere kød. Selvom kvinden selv kan tjene penge og være skaffedyr, er det totalt befriende for hende at slippe kontrollen og overlade rattet og lade ham styre et trygt sted hen. Når han er god til at tjene penge skaber det tryghed og gode rammer for det liv, hun ønsker.

57 procent af mændene i Region Hovedstaden nævner det som maskulint at have engagement i familien, tallet for Region Midtjylland er kun 40 procent. Hvorfor tror du, at der er sådanne regionale forskelle?

Nye strømninger og tendenser slår som regel hurtigere igennem i hovedstaden. Her er informationsbehovet og ønsket om at rette sig mod det globale samfund og parathed til forandring større. De klassiske kønsroller og familiestrukture er under pres, da begge parter arbejder fuld tid og vil realisere sig selv samtidig.
De praktiske livsvilkår spiller også en rolle. I hovedstaden er flere arbejdspladser besat af vidensarbejdere, som har lettere ved at være fleksible i forhold til familielivet, da det fx. er en mulighed at gå tidligere og arbejde hjemmefra om aftenen, mens det kan være mere fastlåst i Midtjylland, hvor mange jobs ligger i indutrien og i landbruget, hvor tingene ikke kan udsættes.

Vil du arbejde med din maskulinitet og blive en stærkere udgave af dig selv? Du får mig som sparringspartner og terapeut i et 1:1 forløb, som ændrer de mønstre og vaner, du ikke virker for dig. Du får nye måder at nå dine mål på og indsigter i din adfærd. Book et 1:1 terapi/coaching forløb her.