Nyd dit eget selskab i ferien – 3 måder du kan øve dig på

Annette Jønsson portræt - Mandeterapeut

Jeg har besluttet at øve mig i ferien. Holde fokus på at stoppe den negative spiral og vende det til at tænke gode tanker, gøre ting jeg holder af og bare nyde at være alene. Hvad siger du til at lade det komme an på en prøve? Nyd dit eget selskab i ferien – få 3 måder længere nede i teksten.

Undgår du at være alene?

Skrækken for at være alene med stilheden og tankerne, får rigtig mange af os til at fræse rundt til alverdens aftaler og starte nye projekter, som skaber larm, adspredelse og manglende fokus. Hvor ofte tænder du ikke for tv’et uden, at der egentlig er noget interessant at se? Hvor mange gange om dagen er du på Facebook, Youtube, sms’er eller andre effektive afstikkere? Hvor mange tjenester udfører du for andre på en uge i dit i forvejen yderst fortravlede liv? Hvor mange ligegyldige møder har du for at undgå at sidde alene hjemme om aftenen? Hvor bevidst er du om dine overspringshandlinger? Disse er med til at udskyde muligheden for, at du er alene med dig selv – det kan jo være farligt, da du risikerer at mærke uro, tristhed, utryghed og andre ubehagelige følelser.

Hjælp dig selv, mand!

Jeg møder en del mennesker, der ikke på noget tidspunkt i deres liv har sat sig ned, ladet stilheden komme og bare kigget ud af vinduet uden at foretage sig noget som helst – ingenting andet end bare at være. Trække vejret, kigge på fuglene, skyerne eller himlen uden at have projekter. Bare være i nuet og nyde det, der er. Du kan jo selv erfare, hvor rart og godt det kan være at ‘vove pelsen’. Du falder helt ned, kommer tilstede i nuet og mærker din krop.

Du slipper ikke væk fra dig selv

Da alting starter med dig selv, er det afgørende, at du er rolig og tilfreds, når du er alene. Et konstant forsøg på at undgå dit eget selskab kan risikere at gøre dig stresset, utilpas og ufokuseret. Det er en kamp, du aldrig vil vinde! At løbe væk fra sig selv er lige så umuligt som det er at løbe væk fra en gepard. Det er en stakket frist, og noget du kan gøre i en vis periode. Accepter hellere før som siden, at forholdet til dig selv er det vigtigste af alle de forhold du har eller får i dit liv. Du kan lige så godt få det bedste ud af det – der er ingen vej ud.

Sådan blir det okay at være alene:

–   Sluk alt forstyrrende larm omkring dig og skab ro
–   Beslut dig for at være i nuet, så du ikke tænker og tolker om fremtiden
–   Gør noget du er glad for og accepter, hvis du blir ked af det og mærker tristhed