Derfor er gestaltterapi så effektfuld!

Mand tager sig til hoved - Mand i panikalder

Mange andre terapiformer taler til din fornuft og ikke til dine følelser. Det betyder, at det, du lærer ikke bliver integreret så let. Når du mærker dine følelser og opdager den direkte forbindelse, der er mellem din fornuft og din krop, sker forandringen hurtigt og du oplever, at de ting, du begynder at få ud af terapien, bliver langtidsholdbare. Derfor er gestaltterapi så effektfuld.
I mit arbejde med mennesker har det en kæmpe effekt netop at skabe balance mellem fornuft og følelser, så det hele menneske kommer i spil. Det sker ved at træne vejrtrækning og nuet, så du kan lytte til de beskeder, der kommer, når du er stille. Pauser og stilhed minimerer dine tanker, så du finder ind til dine egne svar og løsninger på det, der udfordrer dig.
I gestaltterapi er der ingen projekter. Du bliver fulgt og støttet i at være den, du er. Du kan ikke forberede dig på en session, men blot sætte dig i din stol og opdage, hvad der er i spil i NUET. Hvad fylder? Hvad forstyrrer dig? Hvad er du vred over, ked af eller glad for lige nu? At være i det der er, træner dig i at være i nuet. Derfor er gestaltterapi så effektfuld til at træne nærvær og evnen til at være i kontakt med dig selv og andre.
Når du tager udgangspunkt i NUET og mærker, hvad din krop fortæller, er det meget effektfuldt, fordi du får den ufiltrerede sandhed serveret direkte. Din krop lyver aldrig, men giver den autentiske version af, hvordan du har det. Forsøger du at lade dit intellekt bestemme ved at presse eller overhøre kroppen, risikerer du ubalance og uro. Men lytter du derimod, vil du være tro mod dig selv og være den, du er.
Mange ønsker et råd, et quickfix eller bare et svar på det, de er i tvivl om. Sådan er gestaltterapi ikke, da fokus er hjælp til selvhjælp. Ingen gode råd. Du ved, hvad der er bedst for dig og må tage ansvar for det.

Vigtige elementer i gestaltterapien – KANO
Kontakt:

Kontakt er et vigtigt element i gestaltterapien. Og det er kontakt til dig selv og kontakt til andre, der er fokus på. Hvordan indgår du i relationer? Er du tilstede, og evner du at møde den anden? Har du mod til at have øjenkontakt? Og er du tilstede eller lader du dig forstyrrer af andre ting? Der opstår kun kontakt, hvis du lytter og er i nuet.

Ansvar:

At tage Ansvar for dit eget liv, er starten på alting. Så snart du trækker ansvaret hjem til dig selv, vil du opleve større frihed og ro. Du vælger selv dit liv, og hvordan du ønsker at leve det. Ikke at tage ansvar er også et valg, når du er bevidst om det. Er du i et parforhold, har det utrolig positiv effekt, når du tager din del af ansvaret. Din partner vil føle sig respekteret, set og anerkendt og Jeres dialog og relation vil blomstre.

Nuet:   

Nuet er en forudsætning for at være nærværende og tage de rette beslutninger i dit liv. Når du er i nuet, mærker du dine følelser og behov, som er lige nu og er virkelighed. Det stopper dit tankemylder og alle dine forestillinger om noget, der ikke er fakta. Nuet er lige dér, hvor du trækker vejret og er nærværende.

Opmærksomhed:

Opmærksomhed handler om opmærksomhed på dig selv, din adfærd og dine følelser. Hvordan du håndterer dine følelser, impulser og tanker. Og hvilke handlinger det resulterer i. Når du finpudser din evne til at være opmærksom indad, vil du opleve større ro, fokus og balance i dig selv.
Lever du efter de fire elementer i KANO’en sker det i respekt for dig selv og andre. Her behøver du ikke at tolke, fantasere og bekymre dig unødigt, da du tjekker fakta ved at kommunikere og skabe balance i dig selv og i dine relationer.