Stopper du dialogen i dit parforhold? – 5 veje til klar tale

Portræt af par til samtale

Hvordan stopper du dialogen i dit parforhold?
Bomben falder med ordene: Jeg vil skilles, fra den ene part, der intet har nævnt tidligere, men som nu har fået NOK, og ikke ser en udvej længere. Så er parterapien i gang og det er tydeligt, at parret ikke har talt sammen i lang tid og står på kanten til afgrunden. Lige her er de ikke klar over, hvem der stopper dialogen i deres parforhold. Men det vil blive bevidstgjort i processen, så de kan begynde at tale mere direkte og være tydelige over for hinanden.

Stopper du dialogen i dit parforhold?

Hvad har stoppet dem i løbende at tale om tingene? Både om de svære ting, hvor forskellighed kan opstår, men også om de rare og sjove ting som deres drømme og ønsker for fremtiden. Der er mange grunde til den manglende dialog som fx. travlhed, børn, arbejde, sygdom, ja alt hvad hverdagslivet konstant byder på.
Min erfaring er, at den største bremseklods for dialog og nysgerrighed på hinanden i forholdet er frygten for uenighed og risiko for en konflikt. I mange forhold udvikles i stedet en indre dialog, der gør det unødvendigt at tale sammen, fordi begge parter allerede ’ved’, hvad den anden tænker og føler. Et svært grundlag for at etablere den respektfulde og kærlige kontakt, som jo skabes via nærvær og opmærksomhed på hinanden.

Hamsterhjulet vinder – I taber

Hvis I er nået til en tilstand, hvor I slet ikke kommunikerer, fordi i hver især beholder tanker og følelser inden i, er det nu, der skal ske en forandring. Alternativet er, at I isolerer Jer i hver Jeres boble af tolkninger, fantasier, forestiliinger og tanker. En adfærd, der med sikkerhed skaber større afstand mellem Jer dag for dag. Så skift fokus og gå i dialog, spørg med interesse og tjek fakta ud, når du er i tvivl om noget. Din partner vil føle det som en gestus, da hun føler sig set, hørt og respekteret, det vil åbne hende til mere nærvær og samtale.

Opdag hvem du er gift med

Udvikling i Jeres forhold sker kun, hvis I taler sammen. Deler Jeres glæder, sorger, vreden, oplevelser og udfordringer. En vigtig øvelse i parforholdet er at lytte til den anden uden at afbryde og rent faktisk høre, hvad der bliver sagt. Hvorefter du giver respons på det, du lige har hørt fx. ved at gentage det. Husk endelig at give din egen mening til kende, så ingen er i tvivl om, hvor du selv står i den sag. Det er vigtigt at slå fast her, at I ikke behøver at være enige. Men at begge partner må acceptere, hvis der er en forskellighed og tale om, hvordan I kommer videre.

5 veje til bedre dialog: 

  • Tal sammen om de svære ting, men også om det rare, som dine drømme og fremtidsplaner
  • Vær bedre til at lytte og respondere på det, du hører din partner sige
  • Acceptér forskellighed, sig pyt og vælg dine kampe med omhu
  • Afsæt 15 min. hver dag/aften til at snakke og kigge din partner i øjnene for at syncronisere Jeres relation
  • Udtryk løbende din glæde og vrede i relationen, så du ikke gemmer på det