Glemmer du at sige tak, mand?

Annette Jønsson portræt - Mandeterapeut
Når du siger tak skal du mene det ellers hold mund

Som udgangspunkt skal du mene dit tak ellers skal du holde mund! Hvis du siger tak uden at mærke, at der er noget, du er taknemlig for, har det ingen effekt/værdi, hverken for den, du siger tak til eller for dig selv. Dit tak er en måde at vise din taknemlighed på, og det har derfor en betydning. Er det ægte, kommer det fra hjertet og er naturligt for dig at sige, og du vil fremstå autentisk. Glemmer du at sige tak, mand? Elle siger du derimod tak uden at mene det, men for at være høflig og undgå en konflikt eller uenighed, vil det kunne mærkes til den, du takker. Og du vil formentlig også selv få en følelse af, at du ikke står ved dig selv. Konfliktskyhed læs mere her.
Se mit oplæg her: 
Vi er alle sammen gode til at fyre en masse tak af uden egentlig at mene det. Det sker ofte, som en refleks, at vi siger tak, når det er passende i situationen, og hvis vi mærker, at omgivelserne forventer det. Men så er det noget tillært – måske noget du lærte af mor, når du skulle være en artig dreng. Lysten og det autentiske forsvinder, og det er ikke længere uformelt og naturligt, og du risikerer at blive akavet og stiv, når det bliver mekanisk.

Link til Grants reklamefilm: stand together

Mini undersøgelse med 15 mænd

Jeg har lavet min egen mini undersøgelse, hvor jeg har spurgt 15 mænd, der kommer i min praksis, hvordan de har det med at sige tak.
De befandt sig i yderpunkterne, hvor det at sige tak enten er let og ukompliceret eller i den anden grøft, hvor der var forbehold og det ikke er noget, de siger særlig ofte.
En fortæller, at han siger tak inden, der er noget at takke for, så han er på den sikre side. En leder fortæller, at hver gang han giver sine medarbejdere en opgave, takker han for udførslen, allerede inden den er udført. Og så er der ham, der siger så meget tak, at han ikke selv kan holde ud at høre på det, fordi han takker uden, der er noget at takke for.
Flere fortalte, at de har besluttet sig for at lære at sige tak og at huske det. Her kan det godt kamme over, fordi det autentiske forsvinder og det bliver mere mekanisk. Det er pleaser tendensen, der slår igennem, hvor manden ønsker at være venlig og rar og på alle måder ufarlig, så han undgår enhver form for konflikt ved at gyde vandene, så det ikke er plads til uenighed.
Jeg genkender de temaer, som jeg har skrevet om i min bog, som mange mænd gerne vil arbejde med, nemlig at sætte grænser – at sige fra – og at stå ved sig selv og deres ønsker. Her kan ordet tak bruges som en udglatter og buffer i situationer, hvor det er svært at træde i karakter og være den mand, han har lyst til at være.

Ikke rart at sige tak, da det viser svaghed

I det andet yderpunkt mener mændene, at det er kvindagtigt/feminint at sige tak. Da jeg går lidt dybere og undersøger hvorfor, er det fordi, det viser svaghed. Når man siger tak, blotter man sin svaghed og sit behov for hjælp, hvilket ikke er særlig maskulint. Mænd er ofte opdraget til at klare tingene selv og føler sig derfor på udebane, når de skal vise, at de har brug for hjælp til at klare de personlige og følelsesmæssige ting. Det er ikke svært at takke for de praktiske og ufarlige ting som fx. hvis din kammerat har skiftet dæk på min bil.
Der var to ledere, der fortalte om, hvordan de oplever at sige tak. Det er en del af et hierakisk magtspil at sige tak, når man befinder sig i magtfulde positioner. Her er det ikke ligegyldigt, hvem du siger tak til, da det er med til at placere dig i hierakiet. Siger du for meget tak, viser du din svaghed og truer din egen position som leder.

Tak i parforholdet

Har du det sådan, at når du er hjemme slapper du af, føler dig tryg og genoplader efter en hård dag på jobbet. Du kommer let til at tage din familie som en selvfølge og glemmer at vise glæde og teknemlighed overfor din partner. 
Udfordringen er ikke at lægge sig alt for ofte på sofaen og tage det hele for givet. Jeg har et citat fra en mand, der nok har glemt det:
– Det er ikke så vigtigt at sige tak, hun ved jo godt, at jeg er vild med hende. Nu skal det hele jo ikke blive for rørstrømsk. Men det er vigtigt at huske på, hvor glad du som mand selv bliver, når hun roser og anerkender dig. Jeg ved at mænd elsker, når deres partner siger noget pænt eller siger tak, hvis du har brugt de sidste to weekender på at male huset eller rydde op i garagen. Så vend den om og husk, hvor glad du selv bliver, og det gør hun helt sikkert også. Det virker i parforholdet at vise sin taknemlighed og positive følelser.
Når manden her ikke gør det, kan det være, fordi han mangler et sprog for at tale om følelser og tanker. Jeg møder mange mænd, der ønsker at blive bedre til at kommunikere på en ordentlig måde, hvad de føler og tænker.

Skeletter i skabet 

En anden ting, der stopper flowet, når du skal vise taknemlighed er, hvis der er mange skeletter i skabet og uenighed, der ikke er ryddet af vejen i dit forhold. Når det sker, bliver manden usikker og utryg og får rigtig svært ved at vise sin kærlighed og taknemlighed. Han begynder at trække sig og tier stille i håb om at undgå ballade. Han tror, at det giver ro, og at han undviger konflikterne. Desværre har det næsten altid den helt modsatte effekt, da hun føler sig afvist og ikke forstår, hvorfor han trækker sig tilbage. Det eskalerer situationen, jo mere tavs han er og jo mere afvist hun føler sig. Pas på med tavshed i dit parforhold – det skaber utryghed og afstand! Det gælder i de nære relationer og i alle andre relationer. Kommunikation er god karma for relationer!
En opgave til dig:
Overvej et øjeblik hvem du har lyst til at sige tak til, og hvad du vil sige tak for.